HUDENS BESKYTTENDE FUNKSJON


`BESKYTTENDE DEKKE RUNDT KROPPEN´

Huden danner et elastisk og motstandsdyktig deksel som beskytter kroppen mot det ytre miljøet som til daglig omgir oss. For at kroppen skal være godt beskyttet, må huden være frisk og intakt. huden beskytter kroppen mot blandt annet støt, slag, varme, kulde, utrafiolette stråler, kjemikalier, forurensninger og mikroorganismer. Huden beskytter også ved at den har evne til å lege sår og reparere skader. 

 

`BAKTERIER SOM BESKYTTER´

På huden lever det normalt bakterier som vanlig ikke er sykdomsfremkallende. Disse bakteriene kalles hudens normalflora. Hudens normale bakterieflora hindrer dessuten sykdomsfremkallende bakterier i å slå seg ned og formere seg. Hudens bakterier nedbryter talgen og frigjør fettsyrene som gjør at huden blir sur. Et slikt surt miljø bidrar til at bakterier, sopp og virus ikke trives. 

 

`BESKYTTENDE SYREKAPPE´

Utsondringer fra talgkjertler og ekkrine kjertler(ekkrine kjertler er svetteproduserende kjertler), og hudens normalflora, gjør huden sur. Vi sier at huden har en syrekappe eller et syreovertrekk. Ved siden av å beskytte mot mikroorganismer beskytter den også mot irritasjon fra forskjellige stoffer. Hudens naturlige pH-verdi, det vil si surhetsgrad, ligger vanligvis på mellom 4,9 og 5,5. Fet hud kan ha en pH på omkring 8. Noen hudsykdommer reduserer surhetsgraden i enkelte hudområder og svekker dermed den antibakterielle evnen huden er i besittelse av. Det øker muligheten for bakteriell invasjon.

 

`SVETTE OG TALG BESKYTTER´

Også svette og talg, som tømmes på hudoverflaten fra svettekjertler og talgkjertler, beskytter mot mikroorganismer. Svette og talg inneholder bakterieskadelige stoffer, blandt annet et enzym (lyzosym) som ødelegger bakteriens cellevegg og dermed hemmer veksten av mange sykdomsframkallende bakterier.

"Enzymer er stoffer som dannes i levende celler og som setter cellen i stand til å utføre og regulere det tusentall av kjemiske reaksjoner som er nødvendige for dens livsprosesser. Alle enzymer er proteiner"

 

`HINDRER VANN I Å TRENGE INN´

På grunn av talg og svette hindres vann i å trenge inn i huden. Også keratinet i cellene i overhuden bidrar til at vann ikke trenger inn. Bare ved langvarig kontakt med vann, særlig med salt vann, kan vann trenge inn i huden. Hornlaget svulmer da opp. Det kan en særlig se i håndflatene og i fotsålene. Oppsvulmingen her skyldes at disse kroppsområdeneikke har så mye talg.

 

`HUDENS EGET IMMUNFORSVAR´

Kroppen har en rekke forsvarsmekanismer som beskytter mot sykdom. Blandt annet har huden sitt eget immunforsvar. Blir huden skadet slik at smittestoffer trenger inn i den, vil det kunne oppstå en betennelse i vevet. Gjennom blodsirkulasjonen vil det da skje en tilstrømming av hvite blodceller, som blandt annet angriper de fremmede mikroorganismene og bryter den ned. Også lagerhandscellene(de fungerer som et varslingssystem) har viktige funksjoner i hudens immunforsvar.

 

`BESKYTTER MOT ULTRAFIOLETTE STRÅLER´

Huden beskytter kroppen mot de ultrafiolette stålene ved at pigmentcellene i huden danner melanin. Melaninet(er det som gjør oss brune) beskytter cellene i basalcellelaget. Keratinet i overhuden beskytter kroppen mot de ultrafiolette strålene ved at huden fortykkes.

  

 


2 kommentarer


  • julieeannaa.blogg.no
  • - 03.08.2015 kl.13:26

Kjempe fin blogg! Kanskje du vil ta en tur innom min blogg også? god sommer<3

julieeannaa.blogg.no: Tusen takk! Det skal jeg gjøre. Takk det samme :)

Legg igjen en kommentar


From Norway. Mary Kay - "Her drømmer man stort, og drømmer kan bli til virkelighet." FIND ME ON FACEBOOK: Marianne Brevik - Frittstående Hudpleiekonsulent - Mary Kay

Kategorier


hits